Präst och skolpräst i Jönköping

I mer än 20 år har jag arbetat som präst och skolpräst i Jönköping, ett spännande, omväxlande och roligt jobb.

Som skolpräst är jag på en handfull låg- och mellanstadieskolar i området, träffar eleverna på lektioner där jag exempelvis pratar om livskunskap, mobbing, relationer, hur man ska vara mot varann. Ibland är jag med på kamratstödjarutbildningen, i krisgrupper och på föräldramöten.

På högstadiet har jag temadagar, lektionsmedverkan i exempelvis livskunskap, jag försöker mingla omkring en del på skolan och har en del samtal.

Gymnasierna handlar också om temadagar i exempelvis sex och samlevnad, etik, människovärde och människosyn, självbild och självförtroende, relationer. Också där försöker jag mingla omkring en del på skolan. Och självklart har jag en hel del samtal.

Som församlingspräst har jag ganska mycket konfirmander, en idrottskonfirmandgrupp knuten till bla hockeylaget HV-71 samt en sommarkonfirmandgrupp med Vildmarksinriktning. Så fort sommarlovet börjar åker vi iväg nio dagar upp till Värmland och paddlar kanot. Jag är också med på på Kyrkans ungdoms samlingar i stort sett varje torsdagkväll. Jag har också ansvar för en syförening och för mig är det både roligt och viktigt att träffa dessa äldre personer. Dessutom har jag ganska mycket dop, bröllop och begravningar. Och en hel del gudstjänster.

För mig är detta det bästa, roligaste och mest spännande jobb jag någonsin skulle kunna ha. Det är omväxlande, jag träffar massor av olika sorters människor. Vissa träffar jag bara helt kort under en lektion eller kanske på en begravning. Andra lär jag verkligen känna under konfirmandläger, i Kyrkans ungdom eller som konfirmandledare. Utmaningen handlar om att försöka ge någonting till alla dessa människor. Och att själv vara öppen, lyhörd, närvarande så att också jag lär mig något av dem. Både de korta, snabba relationerna och de långa är för mig oerhört viktiga.