Medan staden sover & Döden vid Vättern

En av mina barndomskamrater är numera polis och kriminalkommissarie i Göteborg. Vi brukar träffas ett par gånger om året, bara han och jag; för att spela gitarr, gå långa promenader och äta pizza. Torbjörn läser oerhört mycket, bland annat många deckare. Ofta har vi pratat om böcker vi läst men vi har också pratat skrivande.

En sen kväll föddes idén att vi skulle skriva någonting tillsammans. Vi bestämde att det skulle vara en spänningsroman men att vi samtidigt kunde få användning av våra respektive professioner. Vi bestämde oss också för att händelserna skulle utspela sig i Jönköping, staden där jag bor.

Torbjörn skapade den skotskfödde civilingenjör-studenten som under sitt utbytesår på KTH i Stockholm träffade psykologstudenten Kerstin. Och så blev det polishögskolan istället. Och sedan kriminalkommissarie i Jönköping. Jag skapade Rebecca Calderoni, tjejen som efter halva läkarutbildningen oväntat bytte bana och istället blev präst i Jönköping. Tillsammans med en hel del andra karaktärer spelar dessa två huvudroller i det drama som utvecklas.

Under den här tiden har Torbjörn och jag träffats ganska många gånger, vi har pratat om händelseförloppet, skapat nya scener som vi sedan åkt hem för att skriva. Vissa avsnitt var enkla att forma, andra har vi värkt fram under timslånga, penetrerande samtal.

För oss har det varit viktigt att boken skulle vara spännande, det måste finnas ett driv i händelseförloppet och ett djup i karaktärerna som gör att man helt enkelt måste fortsätta läsa. Samtidigt skulle det kännas att det är en polis och en präst som skrivit. En polis som känner yrket och har erfarenhet och kunskap för hela dess spännvidd, men som samtidigt äger detaljkunskaper i kriminalteknik och som vet hur avgörande dessa upptäckter många gånger kan vara. Det skulle också kännas att den andre som skrivit brottats med frågor om lidandet och den mänskliga naturens många och märkliga bottnar, om naturvetenskap och tro men också om hantverket att kunna tala till tusen personer första advent, ha komplicerade samtal under absolut tystnadsplikt och att gå fram till en ung människas kista i ett överfyllt kapell och försöka säga och göra något som faktiskt gör skillnad.

Det blev en bok på närmare 500 sidor utgiven på Libris förlag med titeln ”Medan staden sover”. Den finns också som ljudbok på Bokförlaget Lind & Co inläst av Sofia Berntsson. Då är titeln: ”Döden vid Vättern”.

 

Libris förlag har också tryckt boken som pocket. Titeln är då Döden vid Vättern.